Wat te doen als je baby geboren is,

Voedingsdeskundige Amsterdam

 

Vergeet niet om hulp te vragen!

Het is belangrijk dat u zowel aan uw Verloskundige als aan uw zorgverleners meldt wanneer u nieuwe alarmerende eigenschappen ervaart of wanneer u zich overweldigd voelt of te veel voor lief neemt. Uw verloskundige zal rekening houden met uw zorgen om de zwangerschap voor u comfortabeler te maken. Ze zal uw bloeddruk controleren en in de spiegel kijken om er zeker van te zijn dat uw ogen niet te droog zijn. Je verloskundige zal er ook voor zorgen dat je je goed voelt, je gewicht in de gaten houden en natuurlijk emotionele steun bieden. Ook word je gedurende de hele periode gecontroleerd door een aantal onderzoeken. Afwijkingen kunnen zich tijdens de zwangerschap voordoen en één afwijkende test kan al een teken zijn dat je een probleem hebt, dus het is het beste om in een vroeg stadium medisch advies in te winnen.

Foetaal succes: Een delicaat evenwicht van hormonen en fysieke veranderingen

Zwangerschap is een delicate tijd voor je lichaam. Je lichaam (niet alleen je baarmoeder!) ondergaat een reeks veranderingen om de groei van een baby aan te kunnen; hormonale aanpassingen, het fysieke effect van ballonvorming en snel ontwikkelende borsten, de baarmoeder en het omliggende gebied worden voller, ranken verdwijnen, borsten krimpen en de vliezen rekken en worden zachter. Deze fysieke veranderingen maken het moeilijk voor de baarmoeder om alles te verzamelen wat nodig is voor een gezonde zwangerschap.

Als je baby geboren is, zal je verloskundige controleren of er iets goed gaat. Je wordt op een aantal dingen gecontroleerd: je bloeddruk en hartslag om te kijken of alles in orde is, de hartslag van je baby (favoriete knisper).

Een baby die is bevallen en die is uitgekleed, moet zo snel mogelijk aan de borst worden gelegd. Het is belangrijk om te denken aan het huid-op-huid contact tussen uw baby en u. Uw borst moet worden schoongemaakt. De baby moet gevoed worden. Je verloskundige zal voor je zorgen en flesjes geven, luiers verschonen, zorgen dat je genoeg luiers hebt en je wordt voor de zekerheid naar het toilet gebracht. U moet gaan wanneer de baby gevoed moet worden en u moet aangemoedigd worden om te eten wanneer uw eetlust dat toelaat, maar het is belangrijk om niet te veel te eten omdat de baby dan niet zou kunnen aankomen. Niemand heeft er bezwaar tegen dat de bedienden in bad gaan en schoonmaken zegt dat je nooit mag gaan tot na de eerste verjaardag!

Misschien krijg je postnatale vitamines als je naar huis gaat (of, voor sommigen is het de eerste dag thuis) en krijg je meer vocht, veel rust, wat lichte beweging in een stoel met rails en hulp bij het vaak omdraaien. Waarschijnlijk mag je ze niet innemen voor het slapen gaan of als je op school bent. Dit is om te voorkomen dat je te veel uitdroogt en gezond uitgedroogd raakt. Je verloskundige zal je de komende 24 uur controleren op vaginale afscheiding. Als er wit bloed op het slijm zit, maar er is geen koorts, dan krijg je de ‘blauwe pil’ en mag je naar school. Als je toch ziek wordt, kan ze je zachtjes aansporen om weer te gaan slapen.

Je zult waarschijnlijk meer snelheid hebben als je hardloopt. Een goed idee is om uit te zoeken wat de beste manier is om snel te bewegen, maar niet te veel te oefenen, of als u van plan bent aan snelheidslopen te doen, uzelf voldoende tijd te gunnen om uit te rusten voordat u er weer tegenaan gaat. Sommige mensen zweren bij wandelen, maar dat moet wel zwaar zijn voor de knieën. De afgelopen maanden heb je je lichaam getraind om te reageren op het nieuwe leven binnenin. In het begin zat de baby nog in je buik, dus bewegingen gingen niet zo snel als nu. Lopen is gemakkelijker, en waarschijnlijk moet u de eerste dagen ook lopen.

Elke beweging voordat de baby zes weken oud is, kan de gewrichten beschadigen, en in de laatste dagen van de zwangerschap moet u niet meer lopen; daarna kan lopen het risico op watertanden tijdens de bevalling vergroten. Als u wandelt, maak uw voeten dan één of drie keer per dag schoon. Gewassen nemen voedings stoffen op uit het lichaam van de moeder. In de laatste dagen voor je baby geboren wordt, kan je geadviseerd worden om te stoppen met het drinken van BC keuzes. Het kan zijn dat je zwangerschapsdiabetestabletten nodig hebt, dus wees je bewust van wat je inneemt. Een daling van uw bloedsuiker kan het risico op geelzucht verhogen en het kan belangrijk zijn om meer tijd in de kliniek door te brengen dan u normaal zou doen. Vrouwen die zwanger zijn, wordt aangeraden elke dag ijzersupplementen en calciumsupplementen te nemen.

Lees meer:

Voedingsdeskundige Amsterdam

Voedingscoach Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.